2008. november 10., hétfő

Hétköznapi rasszizmusok

Minap kaptam mailt a kassai városnéző, városfelfedező körút legújabb rendezvényéről. Az egész projektről bővebben itt olvasható, nem szeretném ennek bemutatásával a nyájas olvasó idejét rabolni – amúgy tök értelmes és támogatást érdemlő lokálpatrióta dologról van szó.
A lényeg, hogy a mail része volt egy picasás fotógalériára utaló link is, amelyen az egyik legutóbbi körútjukról készült fotókat prezentálják. A Fő utca és Malom utca sarkán álló épület fotója alatt érdekes fényképaláírás olvasható: „Micsoda is lehetett itt? A cigányok ilyen magasra mégsem érnek el.“ Nem hiszem, hogy a szerző rühellné a romákat, csak egyszerűen vicces kedvében elsütött egy poént. Amilyet mi is akárhányszor megtesszük. Illetve a szlovákok is. De ha cigányok lennénk, mennyire örülnénk neki? (És most ne mondjuk azt, hogy „hát őt rászolgálnak“, mert ez csak félrevezető duma...)

2 megjegyzés:

Tee írta...

Ez a városjáró túra nagyon jól hangzik és érdekes lehet.

A cigányos képaláírás fura.

De ez se semmi: http://picasaweb.google.sk/rokype/VTvarnKoIce#5254136506137906306

Mózes Szabolcs írta...

Rendszeresen szerveznek tematikus turakat. Ha otthon lennek, biztosan elneznek rajuk. A foszervez(ked)o fazon konyveket is adott ki errol.
Magyarul is lehet "turazni".