2009. január 16., péntek

Gázmisztifikáció

Hetek óda dúl valami, amit gázháborúnak hívunk. Árháború? Geopolitikai hadakozás? Az orosz–ukrán gázcsatában szinte mindenki elmondta már véleményét, lassan minden politikus mond ezzel kapcsolatban valami „okosat“, az a kommentátor vagy blogger is hozzászól, akinek fingja sincs az egészről, de ez nem is baj. Mindenki mondja, ami jól esik neki. Legfeljebb levonhatjuk mindebből a tanulságot.

Az egyik legkézenfekvőbb tanulság pedig az, hogy szinte mindenki vaktában lövöldöz és úgy oszt észt, hogy alapvető információk birtokában sincs. Információs aszimmetria? Nem, ez több ennél.

A gázhelyzet ügyében írt kommentárok nagy része inkább arról árulkodik, mit gondol a résztvevőkről a szerző, milyen sztereotípiák uralják elméjét, kit és mit rühell, nem pedig arról, hogy mi is a valós helyzet.

Ki robbantotta ki az egészet? Biztos, hogy az oroszok? Biztos, hogy az ukránok? Mindkettőnek jól és rosszul is jött a huzavona. Politikai és gazdasági értelemben is. Úgy néz ki, csak az jelenthető ki biztonsággal, hogy mindkét fél sáros az ügyben. De hogy milyen arányban, ez innen nézve nagyon nehezen dönthető el. Látta valaki a két állam, illetve a gázszállításban érdekelt cégek közötti szerződéseket? Ki tudja, hogy valóban loptak vagy nem loptak az ukránok gázt? Ha loptak, „joggal“ loptak? Merthogy a hírek szerint az ukránok saját gázfogyasztásuk nagy részét türkmének forrásból fedezik, az viszont olcsóbb, mint az orosz. Az oroszok viszont állítólag belekevertek ebbe az ügyletbe, azt állítva, hogy több az orosz, mint a türkmén gáz a csövekben. Valóban? És ha igen, ez hogyan lehet?

Tudjuk, hogy mennyi gázuk van a ruszkiknak? Valakik azt mondják, van nekik szartig, sőt, ezzel a lépésükkel csak a következő évtizedekre akarják bebetonozni saját pozíciójukat a piacon. Másrészt hallani arról, hogy az utóbbi időben maguk az oroszok is elismerték különböző elemzésekben, hogy a jelenleg kitermelés alatt álló gázmezők kapacitása nem elégséges, újabbakat kellene feltárni, de a szoci vezetésű nagy állami cég, a Gazprom nem igyekszik befektetni, inkább felélik a busás bevételeket. Most mi ebből az igazság? Van elég gáz vagy nincs? Mert ha nincs, akkor ez megint más megvilágításba helyezi a történteket.

És végül itt vannak az alternatívák. Nabucco. A megváltó. Állítólag. Állítólag viszont nem is, mert a cső másik oldalán nincs kinek beleraknia a nyersanyagot – a közép-ázsiai gázt hosszú időre megvették az oroszok. Vagy nem is? Most akkor hogyan van ez? Honnan jöhet még gáz a Nabuccón keresztül? Ebben sincs egyetértés.

Úgy tűnik, még az elemzők sincsenek tisztában a helyzettel, a szakemberek egymásnak szöges ellentétben álló információkat adnak.

Ebben a helyzetben egyértelmű, örök érvényű következtetéseket levonni nem több, mint vaktában pufogtatás. Vagy nem is?...

Nincsenek megjegyzések: