2011. január 8., szombat

Csak egy link

http://konzervatorium.blog.hu/2011/01/07/forradalom_utan_orban_beismero_vallomasaig



Megj.: Régóta nem olvastam ilyen precíz, pártnyalizásoktól és egyéb voluntarizmusoktól mentes, elgondolkodtató blogbejegyzést. Pedig minden nap átpásztázom a releváns magyar - főként jobboldali - blogokat.


EZ A FRISS: 

Összevetettem példának okáért a Galántai járás választási adatait. Elnökválasztás 1. fordulója, benne Bárdos eredménye, és a 2012-es parlamenti választás járási eredménye - az MKP és a Híd szereplése. Községsoros adatok. Az első grafon az látszik, hogy Gyula arányaiban messze többet szerzett, mint két éve az MKP.



Ha összeadjuk az MKP és a Híd eredményét - a Galántai járásban a Híd jobban szerepelt -, akkor már az jön ki, hogy Gyula kevesebbet kapott.



Ami miatt azt írtam, hogy mindenki úgy magyarázhatja, ahogy akarja, az a következő graf. Fent relatív számok voltak, ez itt a szavazatok száma - abszolút számokban. Ha valaki azt akarja majd bebizonyítani, hogy csak az MKP-sok szavaztak Bárdosra, a többieket nem sikerült megszólítani a kampánnyal, akkor egy ilyet fog elővenni: 



Ez az értelmezés ugyanakkor azért nem állja meg a helyét - persze annak, aki fogékony az ilyen értelmezésre, ez is elég bizonyíték -, mert azt feltételezi, hogy a 2012-es MKP-szavazók sokkal alacsonyabb részvételnél is fogták magukat, és diszciplináltal mind egy szálig elmentek választani. Ami nonszensz. A választási kedv csökkenése az ő számukat is meg kellett, hogy tizedelje, illetve tőlük is valszeg voltak olyanok, akik más jelöltre, pl. Kiskára szavaztak. 

Ha megnézzük a Híd 2012-es eredményeit - ismét százalékos - és Gyula mostani eredményességét, látszik, hogy azért a hidasok részéről volt kiaknázatlan tartalék bőven.


Nézzünk egy másik példát. Komáromi járás - ezt azért választotam, mert itt 2012-ben járási szinten az MKP nyert. Ha megnézzük Bárdos és az MKP 2012-es szavazatarányát, akkor már sokkal kisebb differencia mutatkozik. 


Itt a 2012-es hidas és a mostani Bárdos-szavazatok. 


Komáromból sajnos szavazatszámos adatom még nincs, majd elkészítem. 
Summa summarum, a két járás alapján: Bárdos szavazótáborának gerincét a 2012-es MKP-választók adták, ám jött erre hidas szavazó és/vagy bizonytalan is. Annak eldöntése, hogy pontosan milyen arányba, viszont egyrészt elég komplikált művelet, már-már zaccból jósolás kategória, másrészt hogy legalább megközelítőleg pontos adatokat kapjunk, ahhoz az összes járás községsoros adatait végig kéne zongorázni. 

Nincsenek megjegyzések: