2009. május 24., vasárnap

Pár no comment a hétvégéről

Nem csak a munkanapok, a hétvégék is számos borsos közéleti eseményt, beszólást szállítanak. Az alábbiakban az utóbbi két nap általam legszebbjeinek tartottakat gyűjtöttem össze egy csokorba.

Csáky Pál Tornalja környékén 103 km/h-s sebességgel hajtott egy 50 km/h-s sebességkorlátozású területen. Igen, politikusokkal sajnos megesik. És az sem volt szép, hogy Csáky szart rá kifizetni a 400 ojrós büntit - pedig ő tényleg megtehetné -, beérte egy híg kis bocsánatkéréssel. "Valószínűleg kissé túllőttem a célon. Állítólag 50-es van ott, nem tudom, valahogy nem vettem észre" - mondta. Poénos egy fickó...
De nem ez a lényeg! Hanem az, ahogy egyesek ezt megkommentálták. Jöjjön az első hétvégi gyöngyszem, Rafael Rafaj szájából: "Nem is azzal van a gond, hogy a képviselői mentelemi jogára hivatkozott, hanem hogy nem próbált emberi módon kommunikálni." Mármint a rendőrrel. Hát igen, nem lehet mindenki olyan kommunikációs géniusz, mint Rafaj pártbeli főnöke, aki pár hete szépen lekommunikálta problémáját a parlament parkolóházában szolgálatot teljesítő rendőrnővel. "Te p...! Azonnal engedd be a sofőrömet! Ki vagy te? Mit keresel itt? Hogy hívnak téged, te p...?" Kommunikáció mindenek felett.

Államfőnkről eddig is tudtuk, hogy a populizmus és képmutatás mestere. A hétvégén ez utóbbi oldalát domborította egy kicsit ki. Gašparovič szerint elfogadhatatlan, úgymond arrogáns, hogy az ellenzéki képviselők és a média egy része az Alkotmánybíróság döntését kritizálja, mert az meg merte szüntetni a Speciális Bíróságot. "Szokatlan, kvalifikálatlan, illetlen s főként arrogáns a médiában támadni az Alkotmánybíróság bíráinak döntéseit, ahogyan a többi bíróság bíráinak erkölcsi kreditjét kérdőre vonni" - véli az államelnök. Most tegyük félre azt, hogy mit gondolunk - s velünk együtt az ország nagy része is a hazai bíróságok munkájáról -, ehelyett nézzük meg a 90-es évek Gašparovičát. Aki akkor parlamenti elnökként egészen másként kezelte az Alkotmánybíróság döntéseit. Amikor a testület kimondta, hogy az akkori parlament alkotmányellenesen fosztotta meg mandátumától František Gaulidert, ő nem kritizált arrogáns módon. Egyszerűen csak nem respektálta a bíróság döntését. Nem szebb megoldás ez? Most mit kell hümmögni, sokkal egyszerűbb szembeköpni, nem?

Végül jöjjön egy vasutas hír. Röviden: az orosz vasúti társaság vezérigazgatója járt mifelénk, új szélesnyomtávú vagonok átadásán vett részt Tőketerebesen. Tudjuk, Ficóék szélesnyomtávú vasutat akarnak nyomtani Szlovákián keresztül Bécsbe, valójában ez a projekt kapott egy kis PR-t ezzel a terebesi kiruccanással - ahová természetesen a kormányfő sem volt rest elmenni.
Nézzük először Fico üzenetét. "Meg vagyok róla győződve, hogy ez az aktivitás rendkívül fontos Kelet-Szlovákia szempontjából" - mondta Fico. Valóban. Jelenleg az 5000 ezer lakosú Tiszacsernyőn és környékén 10 emberből 11 a vasútnál dolgozik, ezek nagy része abból él, hogy a szlovák-ukrán határon ér véget a szélesnyomtáv. Ha megépül az országot átszelő szélesnyomtáv, keleten gyakorlatilag mindenkit kirúgnak, hogy helyettük Pozsonyban vagy Bécsben vegyenek fel 1500 - 3000 rakodómunkást. Ja, hogy ott nem találnak olyat, aki annyi pénzétz lapátolna, mint Csernyőn? Nem baj, majd szélesnyomtávon fogjuk őket Pozsonyba szállítani szállítani...
Az eksönön Fico mellett az orosz vendég is "villantott" egyet. "A szélesnyomtávú vasút iránt nagy érdeklődést mutatnak magyar és lengyel partnereink. Az elmúlt hétvégén többször beszéltünk erről a magyarokkal, akik igyekeznek minket tárgyalóasztalhoz húzni. Informáltak minket arról, hogy nagyon szeretnék kiépíteni a szélesnyomtávú vasutat, s ezt a projektet a kormány is támogatja és van rá pénze is" - mondta a Vlagyimir Ivanovics Jakunyin névre hallgató orosz vasúti vezérigazgató. A magyar kormány valószínűleg a napokban azért kezdeményezte a 13. havi nyugdíj eltörlését, hogy a szélesnyomtávra spórolhasson. Van ott pénz, perszehogy... Még jó, hogy Jakunyin elvtárs van, akiket ennyire hülyének nézhet.

Nincsenek megjegyzések: