2009. október 5., hétfő

Naív segg a neten

Mindig megdöbbent, hogy az emberek - köztük a relatíve értelmesek is – mennyire naivak és/vagy magamutogatók tudnak lenni. Sokan még valóban azt hiszik, amit a netre raknak, azt csak pár haver fogja látni? Sajnos igen.

Minap egyik diákkori kollégám lepett meg egy maillel, mellyel picasawebes fotóalbuma megtekintésére „hívott“. Én, mint gyarló kíváncsi lény, rá is kattintottam a linkre, pár perc alatt átfutottam néhány albumát – köztük a nyári vakációkon készült, munkahelyi, vagy a fiatalkori képeket. Ebben még nem lenne semmi különleges, ott döbbentem viszont le, amikor nem is egy üdüléses fotóalbumban érdekes kompozícióban készült fényképeket tekintettem meg. Hősünk az egyiken letolt fürdőnadrággal a strandon, vagyis csupasz seggel pózolt. Két másikon anyaszült meztelenül feszít, csak egy „photoshoppolt“ (fotósprogrammal stoppolt) alfa és omega jel – merthogy görögországi nyaraláson készült a kép –, illetve egy félhold és egy csillag – ez Törökországban „kattant“ – takarta el kedves ismerősünk férfiúi ékességét.
Igen, tudom, liberális demokráciában mindenki azt mutogat, amit akar. Bizonyos határok közt persze. Ezeknél a fotóknál sokkal csupaszabb „igazságok“ is fellelhetők a neten. A kérdés nem is az, mi késztet valakit arra, hogy kivetkőzzön önmagából, hanem sokkal inkább az: miért teszi ezt az illető fel a netre? Pláne akkor, ha történetesen egy nagy múltú egyetem doktoranduszáról van szó, aki órákat tart az adott intézményben és stippendiumot kap tanulmányaiért. Nem fél attól – vagy eszébe sem jut? –, hogy valamely rosszakarója – vagy egy hülye diákja – ez alapján megfingatja?
Biztos nem lenne nehéz dolga. Aztán hősünk magyarázkodna, s megkockáztatom, hogy a csillagok (és félholdak) rossz állása esetén akár még ki is dobhatnák az egyetemről, de minimálisan is nagyon megnehezítené ez további akadémiai pályáját. Ami egy celebnek segít, az egy tudományos pályára törekvő emberke esetében kimondottan káros.
Nagyon sokan még valószínűleg mindig nem tudatosítják, hogy amit egyszer az interneten közzétettek, azt onnan nagyon nehezen fogják tudni levakarni. Ha pedig ez sikerülne is, sohasem lehet tudni, mikor és hogyan bukkan elő újra.

Nincsenek megjegyzések: