2009. október 6., kedd

A közös többszörös

Híd–Smer együttműködés? MKP–Smer együttműködés? A Híd és az MKP ugyanazt a jelöltetet támogatja? Egy magyarral szemben? Megyei kis abszurdok.

Közelegnek a megyei választások, melyek általában a lehető legidétlenebb koalíciókat szokták „előhozni“ a pártokból. Az MKP ezúttal annyira vigyázott, nehogy akárhol is szóba álljon a Híddal, hogy végül az egyik legváratlanabb ponton találták meg a közös többszöröst. Egy HZDS-Smer jelölt személyében, akit egy széles jobboldali koalíció által megtámogatott, magyar nemzetiségű jelölttel szemben támogatnak. Na kedves magyar választó, erre varrj gombot!
Pedig a két magyar párt által támogatott figura – amellett, hogy smeres –, elég érdekes életúttal rendelkezik: tipikus „totalityák“ családból származik, másodgenerációs kommunista, aki, ha nem jött volna a bársonyos forradalom, valószínűleg ugyanolyan karriert futott volna be, mint így, csak éppenséggel nem polgármester, de „MNV-predszeda“, illetve nem megyeelnök, de kerületi titkár lett volna. Hősünk a 90-es években belépett a Rudolf Schuster és Pavol Rusko által gründolt SOP-ba, majd hamarosan újra megtalálta magában a lappangó baloldali érzelmeket. Jelenleg a Smer egyik vezető keleti embere.
A jobboldali jelölt ezzel szemben (tudtommal) nem rendelkezik pártállami múlltal, 1990-ben a rendszerváltó VPN színeiben kezdett politizálni – helyi szinten –, Kassa-Óváros polgármestere volt 16 éven keresztül. Hősünk magyar nemzetiségű, ráadásul nem csak az a bizonyos „tud magyarul“-típusú figura, aki már csupán a szüleivel beszél anyanyelvén: mindkét lánya magyar iskolákba járt.
Ilyen helyzetben pedig fogja magát a két magyarnak mondott párt, és beáll a Smer-HZDS tandem jelöltje mögé. Persze, négy éve is őt támogatták a második körben, nem volt rossz az együttműködés vele – persze valószínűleg inkább csak mutyi-vonalon, a helyi pozíciók szétparcellázása, befolyás és pénzek szétosztása terén volt virágzó a kapcsolat, mindkét oldal részéről –, de akkor is.
Most hogyan van ez akkor a magyar érdekkel, magyar jelöltekkel?

Nincsenek megjegyzések: