2009. március 16., hétfő

Szelektív múlt

A múlt megváltoztathatlan, de letagadható. Valószínűleg ez a jelenlegi államfő mottója is, ugyanis 1998 – illetve 2002 – előtti múltjához nem nagyon ragaszkodik.

Ivan Gašparovičnak jelenleg három weboldala van – az egyik a hivatalos államfői oldal, ezen kampányanyagok nincsenek (hacsak nem tekintjük kampánynak politikai tevékenységét), a másik Gašparovič személyes hivatalos oldala, a harmadik pedig támogatói weblapja. Az utóbbi kettő tartalma nagyrészt fedi egymást.
Mint ismeretes, a jelenlegi államfő Vladimír Mečiar pártjában vált ismertté, s ugyanakkor ez idő alatt lehetett jellemét (pontosabban jellemtelenségét) is legjobban megismerni. Az 1992 és 1998 közötti időszakhoz képest 2004-től már csak egy Gašp-lightot láthatunk az államfői hivatalból integetni.
Ha megnézzük a fent írt két, kampánycélokat szolgáló elnök(jelölt)i weboldalt, mindkettőn minimális számú információt találunk 2004 előtti közéleti múltjáról. Mintha az államfő öt évvel ezelőtt született volna meg. Vagy inkább újjá. A galéria szekcióban több tucat képet találunk, amelyek közül viszont csak egyen látható Mečiar is (a bejegyzésben látható képen). Ezzel szemben kilenc fényképen virít az elnök mellett (vagy mögött) a jelenlegi kormányfő, Robert Fico. Pedig őt csak öt éve szolgálja, istenigazából pedig csupán három éve, amikor a „szociáldemokrata“ besüppedt a miniszterelnöki bársonyszékbe. Ezzel szemben korábbi főnöke, Mečiar valagát több mint tíz éven keresztül nyalta – 1992-ben már azért mentette fel őt csehszlovák főügyészi tisztségéből Václav Havel akkori államfő, mert az ügyészség fejeként már akkor is tétlenkedett. Természetesen az akkori főmuftit segítendő. Aki aztán 2002-ben a parlamenti választások előtt váratlanul dobta őt.
Az államfő önéletrajza sem beszédesebb a fotógalériáknál. A három fentebb nevezett oldalon található curriculum vitae egyike sem tesz említést arról, hogy melyik párt tagja volt egy évtizeden keresztül s kinek a kormányát segítette. Ha beütjük a keresőbe a HZDS rövidítést, a hivatalos államfői weblapon kívül egyik Gašparovič-oldalon sem kapunk rá találatot – a hivatalos oldalon is csak azért, mert államfőként akaratlanul is kapcsolatba kerül volt pártjával.
Vannak, akiknek mindegy, hogyan érik el céljaikat, a reflektorfény és a kényelmes élet megszerzéséért hány valagot kell kinyalniuk. Ezek közé tartozik köztársasági elnökünk is. Mivel viszont egyszerre csak egy fősegget lehet nyalni, nem marad más hátra, mint letagadni a korábbi valagfényezéseket.

Nincsenek megjegyzések: