2009. február 3., kedd

Magyar (csatár)mentalitás?

Sportolóktól állítólag nem lehet értelmes nyilatkozatokat várni. (Tudjuk, hogy csúnya dolog az általánosítás, de akik általánosítani szoktak ebben a témában, azok ezt mondják róluk.) Nem tudom, hogy ez mennyire igaz, én ma Szalai Ádám egy spanyol lapnak adott válaszain ámultam. Ez a bizonyos Szalai Ádám egy fiatal magyar focista, csatár, ún. tehetség – tehetséggel egyébként a magyar fociban tele volt a padlás az elmúlt 20 évben, csak az eredmények hiányoztak. Reméljük, ő nem csak tehetség marad, de egyszer valódi jó focista lesz.
A lényeg, hogy az illető annak apropóján adott interjút a spanyol As című lapnak és a Real Madrid internetes oldalának, hogy a Madrid a tavaszi BL-keretébe jelölte. Nézzük csak az inkriminált mondatokat, amelyeket a blogíró ámulatát okozták: Szalai az index.hu szerint arról álmodik, hogy pályára lép a Santiago Bernabeuban (gyengébbek kedvéért: ez a Real stadionja) vagy az Anfield Roadon (gy.k.: ez az FC Liverpool stadionja, ahol a Real BL-nyolcaddöntős meccset fog játszani). De, és itt jön a lényeg, ami miatt ebből az egészből blogbejegyzés lett: arról enyelőre nem képzeleg, hogy gólt is szerez a két találkozó valamelyikén.
Chezze! Mi a franc a csatárok dolga? Alaphelyzetben az, hogy gólokat lőjenek. Szalai egy csatár. Ha arról álmodik, hogy pályára lép, akkor kérdem én, mi a fenét akar csinálni a mérkőzésen? Nézelődni? Vagy bedobásokat elvégezni? Vagy szerinte nem az a csapatba való bekerülés leghatékonyabb módja, ha gólt, gólokat szerez? Miről álmodik egy csatár? Nem a gólszerzésről?
Szalai egy magyar focista. Talán ez a magyarázat. Vagy csak megijedt az interjútól. Vagy ún. tipikus sportoló, aki nem tud nyilatkozni, mert nincsenek értelmes gondolatai. Vagy egy tipikus magyar focista?

4 megjegyzés:

JClayton írta...

Eleve túlértékeltnek gondolom a tényt, hogy Szalait nevezték a BL-be. Kispad, és ha nagyon-nagyon szerencséje van, akkor valamelyik meccsen kap tíz percet. Ha a csoportkörökre nevezték volna, akkor talán teljes meccset is kapott volna.

Szalai és Németh Krisztián nagy tehetségek és örülni kell nekik - de közben Stoch már játszott bajnokin is kétszer a Chelseaben, Hamsikért pedig sorban állnak a nagycsapatok.

Mózes Szabolcs írta...

Igen. Valoszinuleg igy lesz.
De kerdem en: normalis dolog, hogy vki ilyet nyilatkozzon? Egy brazil csatar tutira nem mondana azt, hogy nem is almodik arrol, hogy esetleg golt is lojjon. Es szerintem neki van igaza.
Egy csatar igenis almodjon arrol, hogy golokat fog loni, nem pedig „csak“ arrol, hogy majd jatszani fog...

JClayton írta...

Egy kis egészséges önbizalom tényleg nem árt, de mivel -nem- fog pályára lépni, utólag hangzana hülyén a "góllal szeretnék debütálni a Liverpool ellen" :D

tibi írta...

szerintem nem kell messzemeno kovetkezteteseket levonni egy interjubol... vannak olyan tipusus emberek, akik szerenynek probalnak maradni, kozben a hatterben meg megtesznek minden toluk telhetot, hogy mindig a maximumot nyujtsak...

megaztan, hogy nezett volna ki, hogy azt nyilatkozni, hogy "... igen, szeretnem 2-szer, 3-szor megzorgetni az ellenfelek kapujat maccsenkent" ... akkor meg azt irnad a cikkedbe, hogy "az a baj a magyar csatarokkal, hogy nagyon bekepzeltek es nincs meg a realitaserzekuk" .... csessze ra